Aplikace Volby 2013 pro Windows 8 – post-mortem

Ke sledování výsledků letošních volbách do PS ČR jsem vyvinul aplikaci pro Windows 8. Rád bych se podělil o čísla, zajímavosti a zodpověděl časté dotazy k aplikaci.

Jak aplikace vypadala

Screenshot 1 aplikace Volby 2013 Screenshot 2 aplikace Volby 2013 Screenshot 3 aplikace Volby 2013 Screenshot 4 aplikace Volby 2013

Trocha čísel

Aplikace byla promována na různých místech, od blogu vývojářů MSDN, přes facebook Windows až po Živě.cz (za to jsem velmi vděčný a děkuji :-))

Aplikace byla dostupná ke stažení od úterka – ale v takovém polo-režimu – museli jste vědět url na aplikaci jinak jste ji ve storu nenašli. To proto, že indexace ve storu trvá pár dní. Zaindexovaná byla aplikace ve čtvrtek, a promována byla hlavně v pátek a trochu v sobotu.

Za ty dva dny promování aplikaci:

  • stáhlo kolem 1000 počítačů, a zapnulo 1500 unikátních uživatelů.
  • průměrně využil každý uživatel 22 minut denně
  • nainstalovali nejvíce uživatele zařízení značky Lenovo (18,86%)
  • procentuálně bylo uživatelů 98,2% Čechů, ale našlo se i 1,0% Američanů a 0,8% Slováků, kteří se zajímali o volby v ČR

Dalším zajímavým faktem bylo, že pouhý týden po uvedení mělo Windows 8.1 nainstalováno 80,5% všech uživatelů aplikace.

Graf monthly usage Graf time spent in-app Graf podíl výrobců

Otázky k aplikaci co často padaly

Jak dlouho trval vývoj?

Prostudování API, návrh jak by aplikace mohla vypadat mi zabral dohromady asi den. Samotnou aplikaci jsem vyvinul asi za dva dny – tenhle krok musel být hotový co nejdřív, aby aplikace mohla do Storu aby ji testeři co nejdříve schválili. Až poté, co aplikace byla na Storu jsem začal vyvíjet serverovou část a modlil se, abych všechny data které jsem si do aplikace slíbil byl schopný spočítat. Naštěstí to vyšlo. S vývojem serverové části jsem moc nespěchal a dělal jsem ji od pátku odpoledne do soboty ráno. Ladění serverové části jsem dělal ještě asi první hodinu kdy už se sčítaly hlasy, protože některé chyby se ukázaly až na ostrých datech.

Jak dlouho trvala certifikace na Windows Store?

Certifikace proběhla více než uspokojivě rychle. Aplikaci jsem odesílal v pondělí v noci, s vědomím rizika, že v sobotu nebude ještě schválená/zaindexovaná ve storu. Aplikace byla v úterý schválená a večer zaindexovaná. Tuhle rychlost si vysvětluju tím, že zrovna proběhl přechod Store na Windows 8.1 a proto asi najali další testery. Také mohlo pomoci, že do poznámek pro testery jsem vysvětlil situaci, že app musí být v sobotu dostupná.Pokud Store zachová i v budoucnu aktuální rychlost certifikace, tak si u mě výrazně vylepší svou pověst

Proč máš vlastní server, když ti data dodává IHNED.cz v rozumném formátu?

Ze dvou důvodů. Prvním je, že jsem zbytečně nechtěl přetěžovat servery IHNED.cz, už takhle měly co dělat, aby stihly odbavit všechny zájemce o data včetně jejich vlastní homepage. Druhým důvodem je, že data, která jsem potřeboval, poskytoval API IHNED.cz rozdělené do více pohledů. To znamená, že by aplikace musela stahovat více pohledů na všech počítačích (trochu to souvisí i s prvním důvodem), čerpala by více data (což někdo, připojený přes mobil by neocenil) a byla by pomalejší. Na serveru si tedy data zpracovávám do jednoho souboru (kde posílám jenom data co chci) a mám také možnost pružně upravit logiku dat.

Na začátku před sčítáním byly v aplikaci nesmyslné data, co to bylo? Tahle situace byla pro uživatele nejvíce matoucí. Kvůli tomu, aby aplikace prošla co nejrychleji (aby testeři viděli, že app funguje), posílaly se do aplikace výsledky minulých voleb v roce 2010. Bohužel, paměť národa už na výsledky zapomněla a dostal jsem spousty komentářů, co jsou to za nesmyslné výsledky.

Co opravíš/vylepšíš do příštích voleb (verze aplikace)?

Určitě podporu snapview módu, tu jsem omylem vynechal a vyčetlo mi ji hodně uživatelů (paradoxně snapview fungoval na starší verzi systému Windows 8.0). Také přidám nějaký text, vysvětlující aktuální stav aplikace (např. „sčítání ještě nezačalo“ apod.). Přemýšlím i o nějaké interaktivnější mapě ČR. Do budoucna asi omezím i podporu Windows 8.0, zdržuje při vývoji 8.1 verze. Také chci rozšířit podporu marketů, pro rychlost jsem ořezal dostupnost pouze na český a slovenský region. Pokud máte nějaké další nápady, napište mi je prosím do komentářů nebo mailem (předem díky).

A asi budu muset přidat, tuším další předčasné volby 🙂

comments powered by Disqus
Built with Hugo
Theme Stack designed by Jimmy