Windows 8 a Cisco 802.1x bug (eduroam)

Windows 8 obsahují nové funkce dle 802.11w a pokud využíváte Cisco síťové prvky, budete mít problémy se vůbec připojit k síti.

Protože studenti vysokých škol rádi instalují nové OS, byli první, kteří nainstalovali v praxi Windows 8 a objevili problém s Cisco prvky v 802.1x sítích, protože síť eduroam je skoro všude tvořena Cisco prvky. Bug se projevuje tím, že uživatel se často nepřipojí vůbec nebo je náhodně odpojen.

Řešení tohoto problému jsou dvě:

Upgradovat na nový Cisco Controller

Toto řešení má jediný problém, zatím nevyšel a do updatu se moc správcům chtít nebude

Downgradovat drivery od wifi

Uživatel musí downgradovat na svém počítači drivery od wifi karty (na ty, co fungovaly na Windows 7). Problém u toho řešení je, že v systému se spouští Windows Update, který aktualizuje drivery na pozadí a uživatele o tom neinformuje, takže uživatel se přihláší, po chvíli dojde k updatu a pak se uživatel už nepřipojí. Pro toto řešení můžete využít fix, který zablokuje tiché updatování z Windows Update.

Screenshot skriptu na opravu

Fix najdete na GitHubu na adrese https://github.com/vjirovsky/windows8-802.1x-fix-eduroam/. Fix pouze aplikujte a poté proveďte downgrade na starší driver wifi přes správce zařízení.

comments powered by Disqus
Built with Hugo
Theme Stack designed by Jimmy