Žádný produktový klíč na počítači s Windows 8?

Po pořízení nového stroje jsem hledal na notebooku kde je přilepený štítek s licenčním klíčem. Zespoda nikde a v papírech taky ne. Tak kde vlastně je? Po zjištění, že ani pod baterkou, která se nachází vevnitř není, jsem začal zjišťovat na internetu, kde mám svůj klíč hledat.

Nové notebooky už mají plnou podporu UEFI („BIOS 2.0“, kdy je BIOS a operační systém mnohem více propojený) a ve spolupráci s Secure Boot nemají Windows 8 žádný produktový klíč. Teda nemají žádný viditelný (kromě malé nálepky Windows 8), klíč mají zašifrovaný v BIOSu a při instalaci se automaticky použije. Automatické použití a aktivace klíče by měla proběhnout i při instalaci z ne-OEM média bez žádných problémů. Díky tomuhle je OEM licence od systému pevně navázána na základní desku a už nepůjde tak snadno použít klíč na jiném počítači.

UEFI asi díky této funkci nebude moc populární ale není jenom nové antipirátské zlo – díky UEFI jde konečně používat BitLocker bez nutnosti při každém startu zadávat heslo disku, což by konečně mohlo vést k většímu používání tohoto šifrování (když to začínám používat i já, tak by mohlo celý svět :-))

P.S.: Zítra mi vyměňují základní desku tak jsem zvědavý, jak si s tímhle technik od Dellu poradí…

comments powered by Disqus
Built with Hugo
Theme Stack designed by Jimmy